Jdi na obsah Jdi na menu
 

PÍSKOVCOVÉ NÁHROBNÍ A PAMĚTNÍ DESKY

Kamenné náhrobní a pamětní desky

Na vnější zdi kněžiště farního kostela sv. Jakuba Většího a na zdi novodobého přístavku kněžiště, se nachází soubor náhrobních a pamětních desek osazen v navazující kompilaci.

 

Náhrobek Ludmile a Marii Anně

Jedná se o kamennou desku se světle okrového jednozrnného maletínského pískovce s dvěma figurálními reliéfy věnovaná památce Ludmily († 1552) a Marii Anně († 1590).

 

Náhrobek dcerám Bohuše z Kokor

Tato obdélníková kamenná deska opět z jemnozrnného maletínského pískovce je umístěna vedle náhrobku Ludmile a Marii Anně. Jedná se o masivní náhrobní desku s dvěma figurálními reliéfy ženských postav v rytém pravoúhlém rámu. Figury jsou vyvedené z boku, modlící se ve stejném pohybu v měšťanském šatu. V horní nápisové ploše a po obvodu desky je pamětní nápis v rytém klínovém písmu tzv. fraktuře s letopočtem 1552.

 

Náhrobek Jana Drahanovského ze Stvolové

Tato obdélníková kamenná deska je umístěna vedle náhrobku Ludmile a Marii Anně a navazuje na ni vertikálně o stejném rozměru. Jedná se o stojící figuru Jana Drahanovského ze Stvolové ve vysokém reliéfu v rytířském brnění, se skládaným španělským límcem, s helmicí u pravé nohy přidržovanou pravou rukou. Levá ruka je pokrčená v pase. Postava je začleněna do niky zdobené v oblouku mušlí, ve cviklech hlavy andělů. V dolní části pravého rohu je klenot v reliéfu. Deska je po obvodu olemovaná s rytými znaky v latince. Materiálem je opět jemnozrnný malvínský pískovec.  

 

Pamětní deska písaře a správce Drahanovic r. 1609

Deska náhrobku je osazena ve vertikále vedle náhrobku Jana Drahanovského ze Stvolové, je pravoúhlého tvaru, vyrobena z jemnozrnného světle okrového maletínského pískovce. Veš spodní polovině desky je rytá nika s fragmenty neurčitého reliéfu a v její horní polovině je pamětní text vrytý v latince na 11-ti řádcích.

 

Pamětní deska s orámováním

Soubor desek na vnějším kněžišti kostela je zakončen pravoúhlou pamětní deskou, osazenou v horní třetině zdi. Nápisová plocha je orámovaná plastickým rolwerkem. Ryté znaky jsou v latince. Na výrobu desky byl použit jemnozrnný malvínský pískovec o rozměru 70 x 65 cm.

 

Náhrobek se znakem

Na zdi přístavku kněžiště je umístěna vertikálně obdélná deska z jemnozrnného maletínského pískovce se znakem v reliéfu – kolčí přilba na štítu s buvolími rohy s nátrubkem, po stranách zdobená reliéfem rostlinného motivu s akantem a volutami. Na levém svislém lemu desky jsou ryté znaky.  

BROŽURA